reus.cat
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888

L’Ajuntament dona resposta a les propostes del Consell d’Infants 2017-2018, dedicat a l’activitat física i l’esport

28/03/2019

Aquest dijous a la tarda s’ha realitzat al Pavelló Olímpic Municipal la sessió de retorn final de l’Ajuntament a les propostes presentades pel Consell d’Infants Ciutadans del curs 2017-2018 durant l’audiència pública del dia 23 de maig passat. L’alcalde, Carles Pellicer, la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, i el regidor d’Esports, Jordi Cervera, han presentat les mesures i accions que s’han engegat des del Govern municipal per donar resposta a la quinzena de propostes que van presentar durant l’audiència els 46 consellers i conselleres en representació dels 928 nens i nenes de 21 centres diferents que van participar durant tot el curs en el procés del Consell Municipal d’Infants, centrat en l’activitat física i l’esport.

Aquest fòrum de representació dels infants funciona a Reus des de 1998, en què vuit escoles van iniciar aquest procés participatiu inspirat en el projecte “La Ciutat dels Nens” del pedagog italià Francesco Tonucci, que en les darreres dècades s’ha estès a un bon nombre de ciutats europees. El projecte busca adaptar el funcionament i els serveis de les ciutats a les necessitats del conjunt de la ciutadania, i de manera especial a les dels infants. 

Propostes dels infants i accions del Govern municipal
La quarantena de consellers i conselleres que han participat aquest dijous a la sessió de retorn han rebut la resposta del Govern municipal a la quinzena de propostes que van presentar al maig al saló de plens de l’Ajuntament. Les propostes dels infants, tots els de 5è de Primària, es van centrar en l’àmbit de l’activitat física i la salut i per aquesta raó el gruix de les respostes municipals ha estat presentat per la Regidoria d’Esports. Les propostes amb les respostes municipals que s’han treballat a la sessió són les següents:

  •  Construcció de parcs multiesportius de lliure accés als afores de la ciutat. L’Ajuntament de Reus s’ha compromès a adequar un ampli espai al futur parc del Roquís, a l’oest de la ciutat, que faci possible la proposta. Amb una superfície inicial de 31.513 metres quadrats en una primera fase, s’estructurarà a partir d’una parcel·lació d’inspiració agrària dels paisatges de l’entorn de Reus, amb espais destinats a horts comunitaris municipals i espais destinats a equipaments culturals i esportius. La gran zona verda definida, ara per ara, entre la carretera de Riudoms i el polígon Agro-Reus, ressegueix el barranc del Roquís i reserva les zones destinades a futurs equipaments que han de complementar l’activitat del parc com a zona verda.
  • Habilitar més carrils bici i en millors condicions. L’Ajuntament desenvolupa allò establert en el Pla Específic de la Bicicleta. Segons la previsió econòmica disponible, s’ha començat a treballar aquest Pla com el full de ruta de la mobilitat ciclista, que ha d’integrar tots els aspectes que poden incidir en el bon ús de la bicicleta, amb el propòsit d’incrementar-ne l’ús i convertir-la en una de les principals alternatives al vehicle privat, d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana de Reus. El Pla dibuixa tres grans fases: millorar les connexions del centre amb les grans infraestructures de mobilitat, com ara l’estació de trens i la d’autobusos; incorporar noves connexions nord-sud de la ciutat tot creant eixos de circulació amb l’hospital i la zona universitària de Bellissens i, en tercer lloc, pacificar les zones residencials de la perifèria i continuar el carril bici del polígon Agro-Reus.
  • Arreglar l’skate-park existent i fer-ne més; i fer pistes específiques per patinar. L’Ajuntament de Reus té previst millorar l’skate-park actual i dotar aquesta pràctica de més instal·lacions en el futur. De fet, s’han adquirit nous materials i cinc elements nous que s’instal·laran durant les pròximes setmanes. També s’ha començat a fer l’estudi i el projecte per habilitar una nova zona d’esports de lliscament a la ciutat.
  • Fer més parcs actius (els que hi ha actualment no es troben en òptimes condicions). Les aportacions dels Pressupostos participatius 2018 i 2019 permetran millorar els parcs de la ciutat i fer-los més inclusius per a nens i nenes amb mobilitat reduïda, així com millorar i ampliar les instal·lacions. Ja s’ha habilitat algun parc amb aquestes millores gràcies als Pressupostos participatius, com el del barri Montserrat, i s’hi continua treballant.
  • Disposar de monitoratge professional per assessorar tothom que vulgui fer servir les màquines per a persones amb necessitats específiques als parcs. Caldria treballar aquesta proposta concreta en connexió amb algun programa de salut. S’estudiarà fer-ho d’aquesta manera o amb algun programa de suport (tipus aplicació informàtica) que pugui incorporar una guia adaptada.
  • Ampliar les Rutes Reus; fer-ne més i més senyalitzades i incorporar-hi llocs de gran interès. L’Ajuntament ha previst crear tres noves rutes en el projecte del passeig de la Boca de la Mina, que seran una realitat en els pròxims mesos i que s’inclouran a la guia de camins “Rutes per Reus i el seu entorn”. Es tracta d’una guia amb plànols i opcions per recórrer a peu o en bicicleta itineraris urbans (un total d’onze), rurals (quatre) i de fora del terme municipal (cinc). Se n’han editat 5.000 exemplars i també es pot trobar al www.reus.cat (la guia i el plànol en paper es venen a un preu de 3 euros a les oficines de Turisme i es poden descarregar gratuïtament dels de la pàgina web municipal).
  • Construir més instal·lacions esportives públiques, com ara poliesportius i una piscina coberta. L’Ajuntament de Reus treballa en la construcció de dos nous polilleugers: un a l’Escola Cèlia Artiga (2.245 metres quadrats de superfície poliesportiva de 22 x 44 metres) i l’altre a l’Escola Joan Rebull (2.565 metres quadrats de superfície amb pista poliesportiva de 22 x 44 metres). També hi ha previst executar durant l’any 2020 el pavelló doble esportiu del Molinet, annex a l’Institut Roseta Mauri. Pel que fa a la piscina coberta, s’han iniciat els tràmits, en concret amb un pla de viabilitat i un estudi previ de construcció d’una piscina o zona d’aigües.
  • Millorar les instal·lacions esportives escolars: que hi hagi més gimnasos tancats a les escoles. Amb l’anàlisi de les dades de l’enquesta als centres escolars que s’inclou al Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM), es determinarà una proposta més àmplia des de l’escolta activa ciutadana.
  • Organitzar més curses populars per a totes les edats i que acabessin amb un esmorzar saludable. D’entre les possibilitats del calendari de curses i caminades populars que es fan al llarg de l’any a Reus, al Baix Camp i a comarques veïnes, es van incorporant noves propostes. Aquest any ja s’ha fet el Campionat de Catalunya de Cros escolar (el passat 10 de març) i es faran tres noves caminades populars que tenen una elevada participació familiar.
  • Més hores d’educació física a l’escola. Aquesta qüestió cal treballar-la i concretar-la conjuntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i també amb les escoles i les famílies. S’estudiarà per intentar fer-la possible al curs vinent.
  • Facilitar monitoratge en unes hores determinades als parcs actius. Atès l’elevat nombre de parcs i d’hores que caldria atendre, aquesta proposta podria ser inviable econòmicament. Tot i això, l’Ajuntament treballa en una proposta d’App que ofereixi tutorials perquè tothom pugui assessorar-se i fer exercici a qualsevol hora i en qualsevol espai a través d’una orientació professional.
  • Incrementar l’oferta d’activitat esportiva extraescolar a diferents instal·lacions a preus assequibles per tothom. Aquesta mesura es porta a terme des de la Xarxa Esport als Barris, un programa que utilitza l’esport per impulsar el desenvolupament personal, la socialització i la inclusió social dels infants, adolescents i joves per combatre la vulnerabilitat social i promoure la integració.
  • Crear i difondre una App on aparegui tota la informació de les Rutes Reus i de les possibilitats de realitzar activitat física a la ciutat. La proposta es troba en fase de projecte i desenvolupament per disposar d’una App que inclogui suport professional.
  • Realitzar una fira anual de l’esport, que durés una setmana i en què es poguessin provar tot tipus d’activitats. Es va organitzar una fira semblant en anys anteriors i, si bé actualment les entitats no consideren aquesta acció com a prioritària, es dona resposta a les entitats interessades amb l’opció de participar activament al Parc de Nadal.
  • Disposar d’un servei de lloguer de bicicletes a Reus, amb rutes marcades; disposar de carrils bici perquè els ciclistes puguin circular segurs. Més enllà d’allò previst en el Pla Específic de la Bicicleta de la ciutat, caldria estudiar amb deteniment la proposta del servei de lloguer de bicicletes. És una qüestió pendent.

Tancament del Consell d’Infants 2017-2018 i inici del 2018-2019
Amb la sessió de retorn final desenvolupada aquest dijous s’ha tancat el cicle de treball del Consell d’Infants 2017-2018. D’aquí a uns dies s’iniciaran les reunions del nou Consell d’Infants Ciutadans, el corresponent al curs 2018-2019, que treballarà els drets de la infància en col·laboració amb la Regidoria de Benestar Social i en el marc de la recent adhesió de la ciutat de Reus com a municipi aliat al programa “Ciutats amigues de la infància”, un pas previ al reconeixement com a ciutat Amiga de la Infància i de conformitat amb els principis i normes de la Convenció dels Drets de l’Infant.