L'Associació de l'Alzheimer i altres transtorns cognitius fa balanç de les revisions realitzades i presenta un nou tractament
L'Associació de l'Alzheimer i altres transtorns cognitius fa balanç de les revisions cognitives realitzades i presenta un nou tractament integral i personalitzat per afavorir la qualitat de vida. La seu de l'entitat ha acollit aquesta tarda la presentació en un acte que ha comptat amb Enrique Martín, regidor de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus; Cori Sánchez, presidenta de l’Associació d’Alzheimer i altres transtorns cognitius de Reus i Baix Camp, i Maria Jesús Lerin, directora de l’Associació.
El regidor de Salut i Esports ha manifestat que "des de l’Ajuntament, valorem profundament aquesta aliança amb l'Associació perquè ens permet continuar treballant per tal que cap persona ni família quedi enrere. A través de la necessària visibilització de la malalties neurocognitives, i també, molt important, l’impacte que tenen no només en la persona malalta sinó en el seu entorn més proper i familiar, al qual també cal atendre i entendre".
Precisament, per tal de conscienciar, sensibilitzar i prevenir malalties neurodegeneratives o altres tipus de trastorns neurocognitius, com cada any, l’Associació d’Alzheimer i Altres Trastorns Neurocognitius Reus i Baix Camp, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, s'organitza la Campanya de Revisió Cognitiva a l’Institut Lerín Neurocognitive, i que es va dur a terme entre finals de març i principis d’abril d’aquest any 2025.
Del total de les 110 valoracions neuropsicològiques de cribratge que es van dur a terme, un 30% de les persones no ha presentat cap classe d’alteració, un 32% ha presentat alteracions cognitives, un 34% de les persones participants van mostrar algun tipus d’alteracions emocionals, i, finalment, un 4% de les persones van manifestar tant alteracions cognitives com emocionals. Els casos on s’han detectat alteracions cognitives es derivaran al Metge d’Atenció Primària per a valorar la necessitat d’acudir al metge especialista en qüestió (neurologia), i els casos en que s’han detectat alteracions emocionals es derivaran al Servei d'Orientació i Atenció al Benestar Emocional i Mental de l’Ajuntament de Reus que ofereix suport personalitzat a totes aquelles persones que necessitin ajuda per millorar el seu benestar emocional.
D'altra banda, s'ha presentat el tractament tDCS, Estimulació Transcranial per Corrent Directe, que és una tècnica de neuromodulació no invasiva i segura que ajuda a estimular l’activitat neuronal i afavorir les funcions cognitives i motores. Els diners per comprar la màquina han estat aportats per l'entitat El Círcol, a través de l'aportació aconseguida en el concert solidari de Carnaval. La tDCS utilitza un corrent elèctric continua, molt feble, aplicat mitjançant elèctrodes col·locats sobre el cuir cabellut. Es produeix una modicació del potencial de membrana que estimula o inhibeix la transmissió de la informació. D’aquesta manera es poden modicar els nivells d’excitabilitat a nivell cortical, segons l’objectiu terapèutic. Finalment, des de l'Associació s'ha volgut agrair la col·laboració de la Fundació Privada Reddis per aconseguir unes ulleres per a desenvolupar una teràpia de realitat virtual.