reus.cat
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888
  977 010 872

Les obres del parc del Lliscament, al 90% d’execució

12/07/2022

Les obres del parc del Lliscament, el projecte de creació d'un parc esportiu urbà i de recuperació del paisatge i els valors ecològics i naturals a la zona oest de la ciutat, estan ja al 90% d’execució. Les obres van ser adjudicades a l'empresa Servidel SLU, per un import de 904.638,23 euros. Actualment, falta per instal·lar  mobiliari, cartelleria, completar l’enllumenat i la pavimentació d'algunes zones d’un parc que té una superfície de 13.013m2.

Zona esportiva
El parc esportiu es concep com un nucli d’activitat física que actuarà de punt de trobada intergeneracional, gràcies als tres espais que conformen el parc esportiu: la zona de lliscament, el parc de cal·listènia i l l’àrea de petanca. La zona verda de l'entorn naturalitza i crea noves zones d'estada. El projecte, dissenyat per SCOB, SLP, contempla l'encaix del parc en el seu entorn urbà i natural immediat.

La instal·lació esportiva central és el nou skatepark. El disseny prioritza la integració paisatgística, amb elements amb poc impacte visual. Consta d’elements per a diferents tipologies i nivells de dificultat pròpies per a skaters, patinadors en línia, bikers, i scooter riders:

  • Un gran bowl central, que té forma de piscina, amb tres hips o salts i les mides del half-pipe actual, enfonsat fins a una profunditat entre 175 i 230cm.
  • Una mini bowl per iniciació, amb forma de gota i un corredor que protegeix la bowl.
  • Zones de patinatge de carrer als laterals i zona d’onades a l'extrem sud.

El sistema de recollida d'aigua del bowl s’ha dissenyat per recuperar l’aigua de pluja, i reconduir-la a un gran dipòsit soterrat, per al reg del parc.

El parc de cal·listènia se situa entre les dos zones de descans, en un àrea amb de pradera natural marcada pels camins perimetrals. Compta amb elements per exercitar-se i incorpora bancs i altres elements de mobiliari.

La zona de petanca és a l’oest del parc, travessant la riera de la Font dels Capellans, i integrada a l’espai amb plantació de moreres i mobiliari que facilita el descans i observació del joc.

Projecte urbanístic
El projecte crea un nou parc públic, amb espais de relació, esport i descans, que dinamitzarà la zona oest de la ciutat, generant un lloc de trobada entre la ciutadana i la natura.

S’estableix un corredor verd longitudinal, que funciona com a espai biodivers i connector ecològic dels diferents espais lliures que envolten la zona. S’incorpora un talús verd que, alhora, millora les condicions d’inundabilitat de la zona. Aquest corredor verd es planta amb vegetació típica de bosc de ribera; i, en paral·lel al recorregut, es col·loca un camí de passejada.

Al llarg del parc s’hi habiliten zones d’estada per als usuaris amb mobiliari urbà i vegetació que, segons els indrets, pot ser d’arbres de fulla caduca o de prat naturalitzat.

El projecte urbanístic es veu condicionat per la proximitat dels barrancs del Molí, dels Capellans i de la Mina. Un condicionant que es posa en valor. Es recondueixen les condicions d’inundabilitat per minimitzar l’afectació en zona urbana, alhora que es naturalitza l’espai i es recupera un paisatge típic com és el de barrancs i rieres.

El projecte contempla la xarxa de reg i la construcció d’un dipòsit de recollida de l’aigua de pluja per al reg. I Aigües de Reus preveu la recuperació de l’aigua de la Mina de Fortuny, pel reg dels parcs de la zona i pel consum de boca en un futur.