Ajuntament de Reus
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888

Reus dona el tret de sortida a la Ciutat del Bàsquet Català 2019

26/02/2019

La Sala de Plens de l’Ajuntament ha estat escenari aquest dimarts de l’acte inaugural de la Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019. L’alcalde, Carles Pellicer, el regidor d’Esports Jordi Cervera i altres membres del consistori, així com representants de les diferents entitats col·laboradores, han rebut la designació formal per part del president de la Fundació del Bàsquet Català, Joan Fa. El pregó inaugural ha anat a càrrec de Pere Sust, expresident de la Federació Catalana de Bàsquet, vicepresident de la Fundació del Bàsquet Català i persona amb una llarga trajectòria com a dirigent d’entitats i institucions del món del bàsquet i l’esport.

La Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019 ha viscut el tret de sortida oficial amb l’acte inaugural presidit per l’alcalde, Carles Pellicer, qui ha agraït a la Fundació del Bàsquet Català la confiança en la ciutat de Reus. El regidor d’Esports, Jordi Cervera, ha destacat tres actes que, per la seva singularitat, donaran rellevància a la programació de la Ciutat del Bàsquet Català 2019: l’exhibició de bàsquet acrobàtic a la plaça del Mercadal el dissabte 30 de març, la jornada de recreació històrica del bàsquet als anys 30 a Reus que es farà el 27 d’abril amb la col·laboració de l’Associació Mandrília (i que inclourà una posterior obertura de l’exposició dels 100 anys del Bàsquet Català) i, en tercer lloc, les jornades de medicina esportiva que s’organitzaran en col·laboració amb la Federació Espanyola i Catalana de Medicina de l’esport, que es dedicaran especialment al bàsquet amb un programa de ponents i taules rodones d’un gran nivell científic.

Durant l’acte han intervingut també el president de la Fundació del Bàsquet Català, Joan Fa i el seu vicepresident, Pere Sust (el qual ha estat l’encarregat de realitzar el pregó inaugural). A l’acte hi han participat representants de diferents clubs i entitats implicades en l’organització d’aquest esdeveniment, els quals han rebut la bandera de Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019. Es tracta de les entitats següents:

 • Reus Deportiu
 • CN Reus Ploms
 • AE Pare Manyanet
 • CB La Salle Reus
 • Puigcerver
 • APA Joan Rebull
 • CE Costa Daurada
 • Consell Esportiu del Baix Camp
 • Club Esportiu Alba
 • Taller Baix Camp
 • Club Esportiu Bellissens
 • Regidoria d’Ensenyament (en representació de totes les escoles de Reus)

Pere Sust
Pere Sust Sagau, nascut a Barcelona el 27 de novembre de 1941, ha estat l’encarregat de pronunciar el pregó inaugural de Reus Ciutat del Bàsquet Català 2019. Sust ha estat jugador, entrenador i dirigent esportiu vinculat al basquetbol. Com a jugador va pertànyer als Maristes de Sant Joan i al Laietà, amb qui va ser campió d’Espanya juvenil, va jugar la Lliga espanyola i va ser preseleccionat per als Jocs Olímpics d’estiu de 1960 de Roma. Després va ser entrenador, fundador de l’Associació Catalana d’Entrenadors i president del Club Esportiu Sant Joan.

Va ser president de la Federació Catalana de Basquetbol entre 1979 i 1984. El 1980 va crear la Lliga Catalana, va recuperar les seleccions catalanes i va promoure la creació de l’Escola Catalana d’Àrbitres.

El 1984 va guanyar les eleccions a la presidència de la Federació Espanyola de Basquetbol, renovant el càrrec el 1988. Com a president de la Federació Espanyola de Basquetbol va ocupar llocs de responsabilitat a la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA), al Comitè Olímpic Espanyol, al Consejo Superior de Deportes i al Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

Ha estat vocal del FC Barcelona, president de l’Universitari Barça femení i del Patronat de la Fundació del Bàsquet Català.

Va ser Secretari general de l’Esport de la Generalitat entre els anys 1998 i 2000. També ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, al Consell Rector de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya i al Consorci del Circuit de Catalunya, fundador i president de l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport, i  secretari general i president del Comitè Olímpic de Catalunya.

Actualment és president de la Fundació Catalana per a l’Esport i vicepresident de Relacions institucionals de la Fundació del Bàsquet Català.

Programació d'activitats febrer-abril
La programació d'activitats del primer quatrimestre de l'any de la Ciutat del Bàsquet Català Reus 2019 és la següent:

 • 10 de febrer. Assistència a l’acte de relleu de les ciutats del Bàsquet Calella 2018 – Reus 2019.
 • 26 de febrer. Ajuntament de Reus. Acte d’obertura de Reus 2019 Ciutat del Bàsquet  Català. “Hola Bàsquet” amb el prego a càrrec del Sr. Pere Sust.
 • 8 de març. Pavelló Olímpic Municipal. Inauguració 37ena Olimpíada escolar de Reus
 • 30 de març. Plaça del Mercadal. Bàsquet Acrobàtic a carrer dels Craizi Dunkers.
 • 12, 13 i 14 d'abril. Diverses instal·lacions. XII Hores Mini Bàsquet Germà Ramon. Organitza CB La Salle Reus.
 • 15, 16 i 17 d'abril. Mare Nostrum Cup - Ciutat de Reus. Pavelló Olímpic Municipal i diverses instal·lacions. Organitza MNC SL 
 • 16 i 17 d’abril. Instal·lacions Reus Deportiu. Torneig Diego Rubio. Organitza Reus Deportiu secció de bàsquet 
 • Dissabte 27 d’abril. Plaça del Mercadal, d’11 a 19 h. Bàsquet a l’antiga, recreació d’una competició de bàsquet masculí i femení. Recreant la societat reusenca dels anys 1930-1936. Organitza Mandrilia Associació
 • Dissabte 27 d’abril. 12:30 hores Sala 4 del Museu plaça Llibertat. Inauguració exposició “100 anys del Bàsquet Català del patí al parquet”.
 • Març i abril. Accions de formació, concursos i accions en diferents espais públics de la ciutat.